Dåliga städvanor är lätt att bryta

Spread the love

Ofta letar vi efter bättre och snabbare sätt att städa och hålla rent runt omkring oss. Och även om man tror att man hittat en ”genväg” så blir det oftare krångligare i slutändan. Du och din familj har kanske utvecklat några dåliga vanor som hindrar er från att bli färdiga i tid på ett tillfredsställande sätt (kanske ni till och med förstör ert hem!)

Det är hög tid att bryta dåliga vanor för att få ett renare hem fortare. Här är några enkla sätt att komma igång. Välj ut en eller två dåliga vanor att ändra på varje vecka. Snart kommer du att ha ett skinande rent hem och mera fritid till det som man uppskattar!

1 . Tillåter du att pappersarbetet hopar upp sig?

Även om du har betalningsappar och andra smidiga lösningar för räkningar och andra bankärenden, så är det ofta mycket papper som hamnar på olika ställen i ditt hem. Tidningar av olika slag, skolarbeten och andra projekt har en viss förmåga att hamna i en hög som bara växer och blir större. Låt inte det hända.

Utse en plats nära ytterdörren i ditt hem för all post och informationsblad. Får du mycket reklam så ha en återvinningsplats för det, gärna nära dörren så kan det sorteras och slängas på en gång.

Viktiga papper från myndigheter och andra viktiga brev är det bra om man sätter in i en sorteringspärm eller arkiv. Barnens teckningar kan man ta en bild utav eller rama in. Tidningar är uppskattade av åldershem eller skolor, dela med dig. Det går också fint att läsa de flesta tidningar online.

2 . Badlakan och handdukar i en hög och duschdraperiet ihopklistrat.

Vill du ha mera fritid istället för att spendera tid i tvättstugan och göra rent i ditt badrum?

Dra alltid ut duschdraperiet när du duschat färdigt, på det sättet undviker du att det bildas mögel fläckar som annars lätt kan uppstå.

Att låta badhanddukarna ligga i en hög på golvet är ingen bra ide’ då de kan lukta illa efter ett par timmar. Hänger man upp dem på en gång så torkar de och man kan använda dem ett par gånger till innan man ska tvätta dem. Det ger mindre tvätt.

3 . Använda för mycket rengöringsmedel.

Om lite rengöringsmedel fungerar, då måste högre doser medel fungera bättre och snabbare? Eller? Nej, det är inte så det fungerar.

Att använda för mycket rengöringsmedel eller tvättmedel kan faktisk göra mera skada än nytta. Om överflödigt medel inte sköljs ur eller torkas bort ordentligt så blir det en riktigt smuts magnet som drar till sig damm och smuts. Därför är det viktigt att följa instruktioner och alltid använda sig av rekommenderade doser. Kanske till och med lite mindre. Du sparar tid och pengar med mindre mängd rengöringsmedel och det behövs mindre vatten att skölja med efteråt.

4 . Städa med smutsiga redskap.

Hur kan man förvänta sig ett bra resultat när man städar om man använder sig av smutsiga redskap? Om din tvättmaskin luktar illa kan det bero på ett lager av gammalt rengöringsmedel som byggt sig upp och det är fyllt av bakterier och mögel. Det säger sig själv att kläderna kommer att lukta illa när man tvättar.

En full dammsugarpåse måste bytas ut, din dammsugare suger inte upp från ett smutsigt golv. Eller filtret är tätt, samma sak där, dammsugaren fungerar inte bra. En smutsig mopp gör inte jobbet utan man flyttar bara på smutsen från ett ställe till ett annat.

Ta lite extra tid på att rengöra dina redskap som du använder att städa med. Byta ut om det behövs.