Diskmaskinen kan användas till att rengöra mer än bara disk

Spread the love

I nästan varje kök så finns en maskin, nästan magisk, som förvandlar smutsig disk till skinande ren disk. Det man lägger i maskinen är av glas, plast, metall eller porslin. Det kan vara köksredskap, kokkärl, tallrikar och mycket mer. Om du tänker efter så finns det mycket i ditt hem som är av samma material.

Det finns också en del saker som inte ska diskas i maskinen. Som saker av trä, gjutjärn och koppar. Längst upp i maskinen är också den plats som är mest skonsamt för det man lägger i maskinen, det är längre avstånd från värmeelementet för torkning.

Skulle man vilja köra sina flip flops eller gummistövlar i maskinen så säger det sig nästan själv att maskinen måste rengöras innan man diskar tallrikar och glas i den igen.

1 . Köksredskap

Filtret från köksfläkten. De flesta köksfläktar har ett tvättbart filter som hjälper till att fånga fett vid matlagning. Sätt i filtret och eventuella avtagbara lock i diskmaskinen för noggrann avfettning.

Köksvampar och borstar. Placera eventuella köksvampar och diskborstar längst upp i maskinen och skrubbor i redskaps hållaren. Detta kan du göra varje gång du kör en maskin.

Grytlappar av silikon och grytunderlägg. Lägg dem på ett ställe i maskinen som passar bra.

Delar till din mikrovågsugn. När du rengör mikrovågsugnen, ta ut tallriken och andra lösa delar för att köra dem i diskmaskinen. Se till så att de ligger bra.

Kylskåpshyllor och korgar. Om du inte vill handtvätta dessa när det är dags att rengöra kylskåpet, kör dem bara i diskmaskinen.

Dörrhandtag och knoppar. Om dina keramiska och metall handtag och knoppar är klibbiga och smutsiga kan du ta bort dem från skåpen och lådorna. lägg dem i en tvättpåse i diskmaskinens övre rack. Se bara till att de inte är av ett ömtåligt material.

2. Pynt och dekorationer

Vaser. De flesta vaser av glas, keramik eller porslin kan enkelt rengöras i diskmaskinen. Tänk på att detaljer i guld eller silver inte tål maskindisk så bra, annars går det fint.

Lampor. Glas glober och detaljer från ljusarmaturer, ljus eller oljelampor behöver ibland att rengöras. De lyser mycket finare efter en rengöring i diskmaskinen.

Strömbrytare och kåpor. Vi trycker på dem varje dag för att slå på och av ljuset. De kan bli kladdiga och riktigt smutsiga. Skruva loss dem och kör dem i maskinen. Se bara till att spara skruvarna på ett bra ställe.

Ventilationsfilter. Damm och smuts försvinner enkelt i diskmaskinen. Handtvätta eventuella ventiler som har målats.

Skrivbordstillbehör. Ta en titt på ditt skrivbord. Allt som kan köras i maskinen som man använder till att organisera sina pennor och papper kan köras i maskinen. Även små papperskorgar.

3 . Accessoarer till badrummet

Hållare till Tvål och tandborstar. För skydda sig mot bakterier, kör dessa en gång i veckan i diskmaskinen.

Gummimattor. Om du använder en gummimatta i badkaret för att inte halka, häng det för att torka efter varje användning för att undvika mögel och ge den en rengöring i diskmaskinen en gång veckan.

Dusch svampar och borstar. En rengöring i diskmaskinen tar bort dödar bakterier och mögelsporer.

Lådorganiserare. När du sorterar bland smink och annat kör de tomma lådorna eller boxarna genom diskmaskinen för att ta bort smink och bakterier.

Fläktskydd. Ge fläktens skydd en tvätt minst var sjätte månad för att avlägsna damm och oljiga rester.