Grovrengöring man bara behöver göra en gång om året

Spread the love

Det finns säkert många saker på listan med grovrengöring och storstädning, men det är oftast inte favoritsysselsättningen. Så man skjuter gärna upp det till senare och får dåligt samvete över det. Men är det så illa? Kanske man inte behöver stressa över det. Detta är saker som kan göras fort och bara en gång om året.

Gör inte allt på en gång, ta lite då och då och ditt hem kommer att vara rent och snyggt hela året om.

1 . Gardiner, draperier och persienner

Trots att de hänger vertikalt så drar gardiner, draperier och persienner till sig damm och lukt från till exempel matlagning och de bör rengöras en gång om året. Gardiner i köket kan dra till sig partiklar från matlagning. I badrummet kan badrums gardiner dra till sig partiklar från hårspray och deodoranter.

Innan man gör rent sina gardiner är det bra att titta på instruktioner för rengöring. När gardinerna är nerplockade kan man också passa på att göra rent gardinstänger och annat som hör till.

En del gardiner kräver att man lämnar in dem till kemtvätt för rengöring. Men är de bara dammiga kan man köra dem i torktumlaren för att fräscha till dem. Häng dem sedan på plats igen och har du ett ångstrykjärn så kan du dra den över gardinerna för att släta ut eventuella rynkor.

De flesta gardiner kan tvättas efter instruktionerna på tvättlappen. Undvik överdrivet hög värme i torktumlaren och ta ut dem igen medan den fortfarande är lite fuktiga. Då det lättare att stryka dem.

För att avlägsna damm från persienner som är fastskruvade, använd en dammsugare med ett specialmunstycke. Du kan också använda en mikrofiberduk eller trasa för att damma. En dammvippa är aldrig fel, den kommer åt nästan överallt. Draperier och persienner måste kanske dammas oftare. Det kan bero på årstid och möblemang.

2. Takrännor och stuprör

Täppta takrännor kan orsaka fuktskador på tak, och till och med orsaka skador på huset. Den bästa tiden att rengöra takrännor är när alla bladen har fallit på hösten. Bor man i ett område med mycket gran, tall och andra vintergröna träd, så kan det hända att man får ta en titt lite då och då. Det kan vara en ide’ att installera ett galler som stoppar skadegörelse.

Om du ska ta bort löv och annat själv så se till att du har en stabil stege och gärna en person som kan hålla i stegen. Det går också fint att ringa någon som kan göra det för dig.

3 . Öppen spis och skorsten

Efter vintern är det dags att ge eldstäder en noggrann rengöring. Elda inte i din öppna spis eller kakelugn dagen innan du ska rengöra den, den måste vara helt kall. Använd en bra dammsugare för att ta bort askan. Det finns speciella asksugare man kan köpa för detta ändamålet. Insidan av eldstaden, utsidan, runt om och alla verktyg och behållare ska torkas med en lösning av destillerad vit vinäger och vatten för att avlägsna rökluk.

Varför inte beställa tid med sotaren så han får ta skorstenen innan du gör allt detta.

4 . Utemöbler

Det räcker att man gör rent sina utemöbler noggrant en gång om året. Kuddar och dynor kan man ta lite oftare. Många tar detta tidigt på våren när du tar ut möblerna. Det är roligt att starta utesäsongen med fräscha möbler

Rengör med lite diskmedel i varmt vatten. Använd en diskborste på eventuella fläckar som kan vara svåra att få bort. Avsluta med att spola av dem med en vattenslang om du har. Välj en solig dag och möblerna torkar snabbt.

Har du en markis eller en stor parasoll så kan det vara bra att göra rent de på samma gång.